Druk 3D w food designie? Studio Rygalik i Sygnis New Technologies znajdują wspólne zastosowanie!

0

Projekt Sygnis New Technologies oraz artystów z warszawskiego Studio Rygalik pokazuje, że spożywanie posiłków to nie tylko konsumpcja, ale i okazja do podziwiania oryginalnego przystrojenia dań.

W ofercie Studia Rygalik znajdziemy wszystko, co ma związek z jedzeniem i projektowaniem. Współwłaścicielka firmy – Gosia Rygalik tłumaczy, że food design to szerokie pojęcie, które dotyczy zarówno zaprojektowania restauracji, jak i zastawy, czy w końcu samego jedzenia jako produktu, co do którego istnieje wiele wytycznych. Krótko mówiąc – zaczynając na opracowaniu kształtu makaronu, a na architekturze lokalu kończąc.

Wykałaczki do serwowania jedzenia wyprodukowane w technologii FDM na drukarkach 3D z serii Sygnis Flashforge Dreamer są świetnym narzędziem do tworzenia wyjątkowych konstrukcji. Szpadki tworzą spójną linię, ale różnią się funkcjonalnymi zakończeniami, dzięki czemu każda podana na nich przekąska może wyglądać zupełnie unikalne.

Na potrzeby projektu zaprojektowanych zostało około 200 wzorów, na podstawie których stworzono ponad 1000 wydruków. Niektóre z nich można było podziwiać na wystawie „Stół Polski” podczas EXPO 2015 w Mediolanie.

Więcej zdjęć można zobaczyć w galerii Studia Rygalik – „Random Foods„.

Udostępnij.

O autorze

Informacje Prasowe

Centrum Druku 3D - największy portal poświęcony technologiom przyrostowym w Polsce. Funkcjonujemy od stycznia 2013 r.