Druk żywności dla wszystkich

0

Druk żywności za pomocą drukarek 3D to jeden z tych tematów, które najbardziej działają na wyobraźnię ludzi. Ostatnio chociażby, w mediach pojawiła się informacja o pracach NASA nad wdrożeniem technologii druku 3D na swoich statkach i stacjach kosmicznych właśnie w kontekście tworzenia żywności. Lecz na czym to tak naprawdę polega? Jak wygląda wydrukowane jedzenie i czy możemy wydrukować wszystko? O tym wszystkim przeczytacie poniżej…

Źródło: www.futureofmuseums.blogspot.com

Drukarka 3D przystosowana do druku z czekolady
Źródło: www.futureofmuseums.blogspot.com

NASA to nie jedyna instytucja pracująca nad drukiem żywności z wykorzystanie technologii druku 3D. Holenderska instytucja badawcza TNO, pracuje nad drukarką, która będzie w stanie przekształcić pożywienie ze stanu puré do kształtu zwykłego jedzenia, właśnie za pomocą druku. Kjeld van Bommel, członek zespołu badawczego TNO przewiduje, że w przeciagu pięciu lat drukowane pożywienie będzie serwowane np. w domach spokojnej starości, gdzie pensjonariusze spożywają właśnie tego typu jedzenie, ale w formie papek zmieszanych z wodą. Zdaniem van Bommela, wystarczy to samo puré zamiast zalewać wodą, wsypać do drukarki i wydrukować żądany kształt. Tym drobnym zabiegiem można by poprawić standard osób zamieszkujących ośrodki i wpłynąć pozytywnie na ich nawyki żywieniowe.

Projekt otrzymał wsparcie unijne i do końca 2014 roku stworzona przez zespół TNO drukarka musi być w stanie wydrukować jeden posiłek na minutę. Instytut twierdzi również, że pracuje wspólnie z kilkoma dużymi korporacjami spożywczymi nad rozwinięciem tej technologii w kierunku druku odżywek.

Wydruk z makaronu Źródło: www.i.materialise.com

Wydruk ze sproszkowanego makaronu
Źródło: www.i.materialise.com

Tyle w kwestii druku żywności dla osób starszych. Co jeszcze możemy wydrukować do jedzenia? Technologia pozwala nam na zamianę takich składników jak glony, blaty buraków, czy nawet insektów w smaczne i pożywne danie. Wystarczy to tylko zmielić na proszek i wsypać do urządzenia. Co więcej za pomocą drukarki 3D, możemy tworzyć w pełni indywidualne odżywki dopasowane do naszych potrzeb lub wymagań. Drukarka zapewni nam również… zawsze świeży posiłek, ponieważ jego składniki będą w postaci proszku i będą czekać tylko na przyrządzenie. Brzmi jak reklama mikrofalówki z lat 50-tych, prawda?

Wydruki z czekolady Źródło: www.itthing.com

Wydruki z czekolady
Źródło: www.itthing.com

O druku z czekoladycukru czy soli już pisaliśmy, ale warto na chwilę się nad tym pochylić i poświęcić więcej miejsca. Druk czekolady polega w sumie na tym samym na czym tradycyjne drukowanie z plastiku. Warstwa rozpuszczonej czekolady jest nakładana na kolejną, po czym jest natychmiast chłodzona aby utrzymać żądany kształt. Tego typu urządzenia również nie zastąpią cukierników, nie wywołają również rewolucji kulinarnej, jednakże mogą stać się bardzo mocnym narzędziem dla specjlaistów z branży ckierniczej jak i zwykłych ludzi o zacięciu kulinarnym. W końcu w taki sposób opracowano technologię druku z cukru. Jeśli chodzi o wspomniany cukier czy sól – tutaj technologia jest taka sama jak przy opisywanej na wstepie drukarce do pożywienia – proszek – w tym przypadku cukier lub sól, wspypujemy do pojemnika w drukarce 3D i pod wpływem temperatury zgrzewamy pojedyncze ziarenka tworząc jednolitą warstwę.

Udostępnij.

O autorze

Paweł Ślusarczyk

Prezes zarządu CD3D Sp. z o.o. oraz Business Development Manager. Posiada ponad 12-letnie doświadczenie w biznesie, zdobyte w branży IT, reklamowej i poligraficznej. Od stycznia 2013 roku związany z drukiem 3D.

Rozmowa
z Cedrykiem
?