Drukarka 3D do czekolady – prace są zaawansowane, lecz na efekty trzeba będzie jeszcze poczekać

0

Druk przedmiotów w 3D jest fascynujący, jednakże najbardziej powszechna i popularna technologia sprowadza się obecnie wyłącznie do druku rzeczy z plastiku. O ile druk z innych materiałów jest również możliwy o tyle koszt maszyn skutecznie hamuje ich globalny rozwój. Jednakże niezależnie od tego czy rozmawiamy o plastiku, porcelanie, stali czy złocie, najbardziej na wyobraźnię działa druk… żywności!

źródło: www.bbc.co.uk

źródło: www.bbc.co.uk

W styczniu pisaliśmy o ofercie pewnej japońskiej firmy która umożliwiała skanowanie swojej twarzy i wydrukowania na podstawie skanu swojej podobizny w formie walentynkowej czekoladki. Tematem interesują się również największe firmy w branży druku 3D – 3D Systems i Stratasys. Podczas ostatniej konferencji CEO 3D Systems – Avi Reichental potwierdził iż prace nad tą technologią są zaawansowane, jednakże nie należy spodziewać się w najbliższej przyszłości z ich strony jakichś przełomowych ruchów. Na przeszkodzie stoją po części patenty na określone rozwiązania technologiczne, co do których prawa posiada Stratasys. Brzmi znajomo, prawda…?

Niezależnie od wojen patentowych, zarówno 3D Systems jak i Stratasys postrzegają w druku 3D żywności olbrzymią szansę i możliwości na rozwój. Czekolada jest jednym z najłatwiejszych do opanowania surowców jakkolwiek rozważanych jest masa innych materiałów jak chociażby makaron. Stworzenie przystępnej drukarki 3D do druku żywności jest zatem kwestią czasu.

Udostępnij.

O autorze

Paweł Ślusarczyk

Prezes zarządu CD3D Sp. z o.o. oraz Business Development Manager. Posiada ponad 12-letnie doświadczenie w biznesie, zdobyte w branży IT, reklamowej i poligraficznej. Od stycznia 2013 roku związany z drukiem 3D.