Redefine Meat – izraelska firma, która chce zrewolucjonizować przemysł spożywczy dzięki alternatywnej metodzie do druku 3D mięsa, wykonała duży krok w kierunku realizacji swojego celu, pozyskując w tym tygodniu 6 milionów dolarów dofinansowania, na stworzenie drukarki 3D drukującej mięso. Pozyskane środki mają pomóc jej w dokończeniu prac badawczo-rozwojowych nad swoją technologią i wypuszczenia na rynek swojej debiutanckiej maszyny w przyszłym roku. Inwestycja została prowadzona przez CPT Capital, a uczestniczyli w niej m.in. fundusz inwestycyjny Hanaco Ventures, grupa prywatnych inwestorów z Izraela oraz PHW – największa niemiecka firma drobiarska.

Redefine Meat powstało zeszłym roku stawiając sobie za cel wprowadzenie zmian w branży spożywczej, oferując bardziej zrównoważoną alternatywę dla przemysłu mięsnego, który wraz ze wzrostem świadomości społecznej, spotyka się od dłuższego czasu z ostrą krytyką za złe traktowanie zwierząt hodowlanych oraz negatywnego wpływu produkcji mięsa na środowisko naturalne. Chociaż substytuty mięsa jak Tofurky już od dawna funkcjonują na rynku spożywczym, tak naprawdę nie są zbliżone do tekstury i smaku mięsa. Wraz ze wzrostem popularności ruchów ZERO WASTE, zdrowego odżywiania oraz świadomości konieczności większej ochrony środowiska, pojawiła się tendencja do produkcji realistycznych alternatyw mięsnych, w co działalność izraelskiego start-upu wpisuje się doskonale.

Misją Redefine Meat jest oferowanie doskonałej technologii produkcji mięsa, która dostarcza produkty, które są nie do odróżnienia od wysokiej jakości mięsa zwierząt. Wykorzystanie technologii druku 3D w procesie produkcyjnym, zdaniem firmy dodaje wartość w postaci zrównoważonego rozwoju, ponieważ pozwala na „wysoce produktywny i elastyczny łańcuch dostaw XXI wieku„.

Technologia firmy, której rozwój zostanie przyspieszony dzięki pozyskanemu finansowaniu, składa się z autorskiej, półprzemysłowej drukarki 3D, systemu modelowania mięsa w 3D oraz palety preparatów spożywczych na bazie roślin, z której ma powstać finalny produkt spożywczy. Drukarka 3D ma pozwalać na osadzanie składnika roślinnego jako złożonej matrycy, która będzie przypominać teksturę mięsa.

Mięso autorstwa Redefinere Meat ma być wykonane z naturalnych składników, które mają idealnie imitować wygląd i smak prawdziwego mięsa pochodzenia zwierzęcego. Wydrukowane w 3D „mięso” ma mieć równocześnie o 95% mniejszy wpływ na środowisko niż tradycyjne produkty mięsne i być pozbawione cholesterolu.

Oficjalny znak graficzny Redefine Meat

Niestety na chwilę obecną jedyne co możemy zobaczyć w kwestii technologii Izraelczyków, to render maszyny (z dość absurdalnie wyglądającym kawałkiem mięsa na stole roboczym…). Musimy zatem zawierzyć ich zapowiedziom, mając na potwierdzenie to, że w ich rozwiązania uwierzyło kilka dużych podmiotów – w tym jeden z czołowych producentów mięsa drobiowego w Europie. Ta wiara została wyceniona na 6 mln dolarów – z własnego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że tego typu pieniędzy nie dostaje się za nic… Czekamy zatem do przyszłego roku aby sprawdzić czy opisane wyżej deklaracje uda się zrealizować?

Źródło: www.redefinemeat.com via www.3dprintingmedia.network

Paweł Ślusarczyk
Jeden z głównych animatorów polskiej branży druku 3D, związany z nią od stycznia 2013 roku. Twórca Centrum Druku 3D - trzeciego najdłużej działającego medium poświęconego technologiom przyrostowym w Europie. Od 2021 r. rozwija startup GREENFILL3D produkujący ekologiczny materiał do druku 3D oparty o otręby pszenne.

Comments are closed.

You may also like

More in News