Raj dla jarosza: bioplastiki pochodzące z ryżu, pietruszki, szpinaku, a nawet z kakao

3

Była już słoma, były ziemniaki, teraz czas na całą resztę… Badacze z włoskiego Instytutu Technologii postanowili spróbować zamienić warzywa w przyjazny środowisku naturalnemu plastik nadający się do dalszego przetwarzania, m.in. na potrzeby filamentu do druku 3D. Jako surowce wykorzystali ryż, pietruszkę, szpinak i kakao, które starają się wykorzystać zamiast powszechnej przy produkcji tradycyjnych plastików – ropy naftowej. Jeżeli efekty ich prac zakończyłyby się powodzeniem a uzyskane materiały miałyby zadowalające właściwości fizyczne, stanowiłoby to ciekawą alternatywę dla ABS i pochodnych mu materiałów, które mają bardzo długi okres rozkładu i stanowią poważny problem dla kwestii ochrony środowiska.

Do stworzenia nowych bioplastików naukowcy wykorzystali TFA – naturalnie występujący kwas, dzięki któremu byli w stanie przetwarzać celulozę, stanowiącą fundament większości roślin. Następnie zmieszali TFA z warzywami w rodzaju wspomnianego szpinaku czy pietruszki i rozlali uzyskaną w ten sposób mieszaninę do naczyń laboratoryjnych. Po jakimś czasie odkryli, iż w próbkach wytworzyły się błony, które posiadały różne właściwości fizyczne. Niektóre były sztywne i kruche, inne miękkie i rozciągliwe. To co było w nich jednak najciekawsze to to, że przypominały plastiki jakie są dostępne na rynku.

Druk 3D z warzyw 02

Choć jest to dopiero pierwszy etap badań i w dalszym ciągu daleko jest do komercyjnego wykorzystywania tego typu plastików, jest to bardzo ciekawy kierunek, w którym podążają naukowcy na całym świecie. Pomijając aspekt ekologii, z uwagi na rosnące ceny ropy, możliwość zastąpienia jej przy produkcji polimerów surowcami pochodzenia roślinnego miałoby również istotne znaczenie ekonomiczne. Choć trzeba mieć świadomość, że pozyskiwany w ten sposób materiał może nigdy nie uzyskać takich samych właściwości jak chociażby ABS, sytuacja w przyszłości może wymusić na ludziach stosowanie gorszych plastików na rzecz ich łatwiejszej utylizacji oraz niższych kosztów pozyskania.

Druk 3D z warzyw 03

Źródło: www.3dprint.com
Grafika: [1] [2] [3]

Udostępnij.

O autorze

Paweł Ślusarczyk

Prezes zarządu CD3D Sp. z o.o. oraz Business Development Manager. Posiada ponad 12-letnie doświadczenie w biznesie, zdobyte w branży IT, reklamowej i poligraficznej. Od stycznia 2013 roku związany z drukiem 3D.

  • Zasiać filament 🙂

    • err555e5t

      najlepiej jak ten gośc od druku 4d. od razu z zaprogramowanym kształtem. wyrosła by ci od razu figurka czy koła zebate

  • Paweł Kalinowski

    Odnośnie ostatniego zdania o „gorszych” tworzywach. Od niedawna zajmuję się drukiem w praktyce i tak sobie myślę, że do wielu zastosowań taki PLA jest wystarczający. Kojarzy mi się trochę z PS (mam na myśli na wyczucie, a nie o właściwości wyrażone liczbami), który jest jednym z kilku najbardziej masowo stosowanych tworzyw sztucznych. Mówiąc o materiałach do druku nie pamiętamy o tym, że można jeszcze dołożyć do nich wypełniacze modyfikujące właściwości (!).

Rozmowa
z Cedrykiem
?