Redefine Meat, izraelska firma, która stworzyła Alt-Steak, alternatywę dla tradycyjnego mięsa ogłosiła wprowadzenie pięciu produktów New-Meat do wybranych izraelskich restauracji i hoteli na terenie całego kraju. Do gamy produktów (nie)mięsnych dołączyły burgery, kiełbasa, roladki, alternatywna mielona wołowina oraz Lamb Kebab, które są dostępne w restauracjach premium. W czwartym kwartale 2021 produkty mają trafić do dobrych restauracji na terenie całej Europy, a niedługo potem, w 2022 roku również do USA i Azji. Firma planuje wprowadzenie kolejnych produktów jeszcze w tym roku, zapewniając miłośnikom mięsa i szefom kuchni zamiennik mięsa stworzony z produktów roślinnych. 

27 lipca 2021 w Izraelu miała miejsce komercyjna premiera linii produktów “New-Meat” wiodącego innowatora Redefine Meat. Po szeregu testów i walidacji alternatywne mięso jest gotowe, aby znaleźc się na stołach najlepszych izraelskich restauracji i hoteli. Obecnie producent oferuje pięć różnych produktów na bazie roślin, będące alternatywą dla produktów zwierzęcych, w tym 170-gramowe hamburgery, kiełbasy, kebab jagnięcy, roladki z Bliskiego Wschodu i mieloną wołowinę. Żywność ta została opracowana z myślą o wysokiej klasy restauracjach i grillowaniu na otwartym ogniu. 

Firma planuje poszerzyć zakres swojej działalności na całą Europę jeszcze w tym roku. Na 2022 rok zapowiada wprowadzenie swoich produktów w USA i Azji. Redefine Meat zamierza wprowadzić kolejne produkty Alt-Meat do końca 2021 roku, tuż po przeprowadzeniu niezbędnych testów pilotażowych. Wbrew pozorom, alternatywne mięso izraelskiego innowatora jest skierowane nie tylko do wegetarian i wegan, ale przede wszystkim dla miłośników mięsa. Redefine Meat ściśle współpracowało ze światowymi ekspertami w dziedzinie produktów mięsnych i opracowało własne technologie wytwarzania wysokiej jakości produktów mięsnych ze składników pochodzenia roślinnego.

Teraz, dieta wegetariańska i wegańska nie zmusza do rezygnacji ze smaku mięsa. Produkty Alt-Meat smakują jak wysokiej jakości produkty mięsne, będąc stworzone ze składników roślinnych. Takie podejście wykracza poza aktualnie istniejące zamienniki takich produktów, przyciągając uwagę kucharzy i konsumentów. Linia “New-Meat” to smak i konsystencja prawdziwego mięsa zamknięta w produktach roślinnych. 

Jak mówi Eshchar Ben-Shitrit, dyrektor generalny i współzałożyciel Redefine Meat, każdy produkt w asortymencie powstaje ze zrozumienia mięsa na poziomie molekularnym, w wyniku szeroko zakrojonych badań i rozwoju oraz innowacji technologicznych. Było to kluczowe dla osiągnięcia wyższości smaku oraz wszechstronności technologicznej, aby zrobić to, czego nie zrobił nikt inny – zastąpić każdą część krowy smacznym mięsem roślinnym.

Pierwszy produkt Alt-Meat z nowej linii to „Redefine Burger”, czyli 170 gramów New-Meat o konsystencji, jakiej można oczekiwać od rzeźnika i wysokiej jakości steakhouse. Opracowany w oparciu o opinie wiodących szefów kuchni i rzeźników w Europie, stanowi soczyste, jędrne mięso stworzone ze składników roślinnych. Burger został poddany testom w prestiżowej izraelskiej restauracji mięsnej, która nigdy wcześniej nie serwowała podobnych dań. 

„Redefine Ground Beef” imituje mieloną wołowinę, która jest łatwa do przyrządzenia i może stać się podstawą wielu potraw. Ma delikatny smak i może być poddawana każdej metodzie obróbki termicznej. Inne produkty to „Redefine Sausage”, alternatywa dla tradycyjnej kiełbasy wieprzowej, “Redefine Cigar” – potrawa z Bliskiego Wschodu. Stanowi ona mięso w cieście przyrządzone z  aromatycznymi przyprawami i jest bardzo popularną przystawką. Produkt został zaprojektowany z myślą o branży hotelarskiej, pozwalając na szybkie i proste gotowanie w bardzo dużych ilościach i jest pierwszym w gamie produktów skierowanych do tego segmentu. „Redefine Kebab” jest niezwykle soczystym, mielonym produktem mięsnym, zaprojektowanym z myślą o najbardziej powszechnym mięsnym daniu ulicznym w kuchniach od Bliskiego Wschodu po Indie.

Wskaźnikiem sukcesu izraelskiej firmy jest rosnąca lista zamówień w przedsprzedaży w Izraelu, ale również w USA, Europie i Azji. Dzięki temu firma była w stanie zatrudnić nowych pracowników, potrajając swoją siłę roboczą. Redefine Meat zatrudniło czołowych szefów kuchni, w tym Shai Heimana, który wcześniej pracował w amerykańskiej restauracji Manrissa (trzy gwiazdki Michelin), oraz Rafaela z restauracji Toto. Aktualnie produkty New-Meat są dostępne w 11 restauracjach. 

Izraelski innowator niedawno zdobył finansowanie w wysokości 29 milionów USD, co jest najwyższą w historii rundą Serii A dla alternatywnej firmy mięsnej. Firma jest w trakcie tworzenia pierwszej dużej fabryki zawierającej linie do produkcji alternatywnego mięsa oraz przemysłowe drukarki 3D firmy Redefine Meat, które będą wytwarzać produkty marki. 

Źródło: Materiały prasowe Redefine Meat

Patrycja Gwiazda
Inżynier biomedyczny zainteresowany niekonwencjonalnym i innowacyjnym podejściem do medycyny oraz jej połączeniem z nowoczesną technologią.

    Comments are closed.

    You may also like

    More in News