Od kilku lat, regularnie pojawiają się propozycje drukowanej 3D żywności. Częściej mają jedynie charakter ciekawostki czy marketingowego gadżetu, niż praktycznego rozwiązania problemu. Klika lat temu okazało się, że druk 3D z powodzeniem można wykorzystywać do tworzenia zamienników mięsa – zarówno opcji wegańskich jak i produktów tworzonych z tzw. syntetycznego mięsa, czyli powstającego bezpośrednio z komórek, bez konieczności rozmnażania ani uboju zwierząt.

Jak się okazuje, ten dynamicznie rozwijający się rynek przykuł uwagę inwestorów, którzy nie zawahali się wyłożyć milionów na realizacje pomysłów firm z branży drukowanej żywności. I tak, Memphis Meat pozyskało ponad 160 milionów dolarów na opracowanie metody produkcji mięsa z komórek. Z kolei Redefine Meat pozyskała 6 milionów dolarów dofinansowania, na stworzenie drukarki 3D drukującej “mięso”. Niedawno, zaprezentowane zostały pierwsze efekty ich pracy, które wyglądają obiecująco…

Zaprezentowany przez nich produkt to Alt-Steak stworzony został bez żadnych odzwierzęcych składników. Patrząc jednak na przedstawione przez firmę zdjęcia, łatwo można byłoby pomylić go z krwistym stekiem wołowym. Dotychczas, strona wizualna nie była najmocniejszą stroną tego typu produktów. Alt-Steak to chyba pierwszy, tak realistyczny wegański zamiennik mięsa, stworzony z wykorzystaniem technologii druku 3D.

Produkt powstawał pod czujnym okiem specjalistów od technologii oraz smaku – rzeźników oraz szefów kuchni. Już w tym roku kotlety znajdą się w testowych menu wysokiej klasy restauracji na całym świecie. Według zapewnień twórców, udało im się oddać nie tylko wygląd ale i smak mięsa. Dzięki wykorzystanej technologii druku 3D udało się osiągnąć również włóknistą strukturę imitująca wołowy stek.

W pracy nad swoim produktem twórcy użyli trzech rodzajów “tuszów” – Alt-Muscle, Alt-Fat i Alt-Blood, imitujących kolejno zwierzęce mięśnie, tłuszcz i krew. Ich trójwymiarowa dystrybucja pozwala na odtworzenie struktury mięsa oraz odczuć jakie występują podczas jedzenia wołowiny. Dodatkowo, produkt jest całkowicie pozbawiony cholesterolu, przez co jego jedzenie to prawdziwa przyjemność, bez potrzeby martwienia się konsekwencjami dla naszego układu naczyniowego.

Co ważne, producent zapewnia, że stworzenie ich produktu nie wymaga tak dużych nakładów pieniężnych, jak wcześniej podejmowane próby druku 3D zamienników mięsa. Z uwagi na ten fakt, mogą zostać wprowadzone na rynek na międzynarodową skalę.

Zgodnie z zapowiedziami, produkt ma trafić do oficjalnej dystrybucji już w 2021 roku.

Źródło: 3dprintingmedia.network

Magdalena Przychodniak
Redaktor Naczelna Centrum Druku 3D. Inżynier biomedyczny śledzący najnowsze doniesienia dotyczące biodruku oraz zastosowań druku przestrzennego w nowoczesnej medycynie.

    Zostaw odpowiedź

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Może cię również zainteresować

    Więcej w Projekty 3D