Szwajcarskie przedsiębiorstwo Barry Callebaut jest jednym z największych na świecie przetwórców kakao i producentów czekolady na świecie. Ich wieloletnie doświadczenie oraz szeroki zakres wiedzy na temat wyrobów z masy kakaowej sprawiły, że firma zdecydowała się kolejny krok i jako pierwsza na świecie przedstawiła możliwość druku 3D na zamówienie z czekolady.

Usługa druku 3D z czekolady na zamówienie realizowana jest w ramach globalnej marki firmy, Mona Lisa. Wykorzystanie technologii addytywnej pozwala na tworzenie czekoladowych elementów o stosunkowo skomplikowanych kształtach, określonych według indywidualnych wymagań klientów. Personalizacja drukowanych 3D kształtów jest największą przewagą w stosunku do masowo produkowanych elementów, dostępnych w ofertach firm zajmujących się jadalnymi elementami dekoracyjnymi.

Jak podkreśla Pablo Perversi, szef firmy Barry Callebaut, innowacje są integralną częścią rozwoju firmy. Możliwość wydajnej produkcji przyrostowej z zachowaniem wyglądu przywodzącego na myśl ręczne wykończenie to szansa na wzmocnienie pozycji firmy na światowym rynku i utrzymanie jej pozycji w ścisłej czołówce.

Jordi Roca, jeden z najbardziej uhonorowanych cukierników świata twierdzi, że innowacja w podejściu do  pracy z czekoladą zaskoczy konsumentów wysoką precyzją, nieosiągalnymi wcześniej kształtami, bez konieczności tworzenia form. Dla firmy oznacza to znaczne zwiększenie wydajności procesów wytwórczych, redukując ilość prac wykonywanych ręcznie.

Twórcy zapewniają, że drukowana 3D przez nich czekolada wyróżnia się nie tylko w kwestii smaku, ale i wyglądu. Wykorzystywana technologia druku 3D została opracowana we współpracy z cukiernikami, dzięki czemu wydruki wyróżnia nie tylko gładka powierzchnia, ale i połysk charakterystyczny dla poprawnie przygotowanej czekolady.

Jak wygląda proces przygotowywania czekoladowych modeli? Projektanci, podczas konsultacji z szefem kuchni lub klientem przygotowują cyfrowy model słodkiej dekoracji, bazując np. na ręcznie wykonanej, czekoladowym modelu. Jeśli model zostanie wykonany, przygotowywany jest prototyp 3D – po zatwierdzeniu Barry Callebaut wytwarza przestrzennie określoną ilość elementów o wcześniej ustalonych wymiarach. Drukowane 3D elementy dostarczane są w specjalnie przygotowanych opakowaniach w szerokiej gamie rozmiarów, które chronią delikatne, czekoladowe elementy przed uszkodzeniem, pęknięciem czy roztopieniem.

W wczesnym etapie rozwoju projektu sługa dedykowana jest szefom kuchni, hotelom, sieciom kawiarni i restauracjom w wybranych krajach europejskich. Wiadomo, że pierwszym beneficjentem usługi będzie sieć holenderskich hoteli Van der Valk.

Źródło: barry-callebaut.com

Magdalena Przychodniak
Inżynier biomedyczny śledzący najnowsze doniesienia dotyczące biodruku oraz zastosowań druku przestrzennego w nowoczesnej medycynie.

    Comments are closed.

    You may also like

    More in Projekty 3D