Izraelski startup Redefine Meat – jeden z wiodących producentów alternatywnych produktów mięsnych powstających w procesie druku 3D, pozyskał 135 milionów dolarów finansowania na zwiększenie produkcji i dalszy rozwój swojej technologii. Produkty New Meat izraelskiego start-upu można znaleźć w ponad 120 restauracjach w Izraelu, Holandii, Niemczech i Wielkiej Brytanii.

Redefine Meat wykorzysta nowy kapitał do utworzenia dwóch zakładów produkcyjnych w Izraelu i Holandii do produkcji swoich roślinnych produktów powstających w technologii druku 3D oraz do rozszerzenia współpracy z kolejnymi sieciami restauracji w Izraelu i innych częściach świata.

Chociaż wiadomość o inwestycji została opublikowana przez izraelski portal medialny Globes 23 stycznia 2022 r. i wkrótce potem potwierdzona przez dyrektora generalnego i współzałożyciela Redefine Meat – Eshchara Ben-Shitrita, wielomilionowa runda finansowania Series A została faktycznie zamknięta 23 sierpnia ubiegłego roku. Runda była prowadzona przez powracającego, głównego inwestora firmy – Hanaco Venture Capital z Tel Awiwu, który specjalizuje się w inwestycjach w firmy technologiczne we wczesnym etapie rozwoju, oraz Synthesis Capital – brytyjski fundusz specjalizujących się w sektorze technologii żywności. Całkowite finansowanie otrzymane do tej pory przez Redefine Meat wynosi aktualnie ponad 170 milionów dolarów.

Firma Redefine Meat została założona w 2018 roku i kieruje swoje produkty do „miłośników mięsa”, a nie tradycyjnych konsumentów białek roślinnych. Firma twierdzi, że jej produkty powielają konsystencję, smak i doznania kulinarne wołowiny, wykorzystując wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego. Od chwili pozyskania inwestycji, start-up zatrudnił 100 osób i obecnie posiada 150 pracowników. Jest to wzrost o 320% w ciągu jednego roku. Firma spodziewa się wzrostu w podobnym tempie w nadchodzącym roku.

Źródło: www.globes.co.il

Informacje Prasowe
Centrum Druku 3D - największy portal poświęcony technologiom przyrostowym w Polsce. Funkcjonujemy od stycznia 2013 r.

Comments are closed.

You may also like