Żywność wytwarzana technologią addytywną od zawsze wzbudza fascynację, gdyż z jednej strony sam koncept drukowanej żywnosci brzmi intrygująco, a z drugiej jest rzeczą z której możemy skorzystać bezpośrednio. Restauracja zaprojektowana przez japońskie studio projektowania koncepcyjnego Open Meals będzie oferować menu dostosowane do potrzeb klienta z wykorzystaniem m.in. drukarek 3D do żywności.

Sushi Singularity to restauracja, która ma zostać otwarta w Tokio jeszcze w tym roku. Wpisuje się ona w trend dostosowywania jedzenia do potrzeb konsumentów, dzięki „hiper-spersonalizowanemu” menu. Tym razem druk 3D jest wykorzystywany w wytwarzaniu Open Meals, które ma zrewolucjonizować tradycyjne sushi, dzięki indywidualnym badaniom próbek biologicznych.  

Na czym to polega? 

Aby zjeść posiłek w Sushi Singularity z menu Open Meals, należy dostarczyć im biologiczną próbkę w momencie rezerwacji. Do badań wystarczy mała próbka biologiczna klienta, np. ślina czy mocz. Dane biologiczne klienta będą wysyłane do maszyn, które utworzą sushi. Będą one zawierać spersonalizowany zestaw składników odżywczych, brakujących w organizmie klienta. A to wszystko z wykorzystaniem sushi!

Przez żołądek do serca, czyli bardzo słuszny sposób na zdobycie poparcia nowych technologii wytwarzania żywności. Za pośrednictwem Foodbase, możemy pobrać potrawy, specjalnie zaprojektowane za pomocą szczegółowych algorytmów, które są odpowiedzialne za stworzenie odpowiedniego smaku, zapachu, temperatury i tekstury. Koncepcja Open Meals to po prostu biologiczny wydruk, w którym informacje biometryczne miłośników sushi są wykorzystywane, aby wydrukować posiłki całkowicie dostosowane do potrzeb ich organizmu. 

Jedną z największych korzyści – i atrakcji – drukowania 3D jest możliwość personalizacji zamówień. O ile w konwencjonalnych zastosowaniach, takich jak np. motoryzacja, sprawa jest prosta, tak w addytywnym wytwarzaniu spersonalizowanego jedzenia jest to bardziej złożony proces. 

Open Meals nie określiło jeszcze dokładnej metody wytwarzania spersonalizowanego sushi. Niemniej jednak, wiadomo, że do osiągnięcia skomplikowanych kształtów i tekstur zostaną wykorzystane różne metody przemysłowe, w tym maszyna CNC, drukarki 3D i roboty. Podsumowując, menu Open Meals to nie tylko walory estetyczne, które cieszą oko, ale również posiłki dostosowane do potrzeb organizmu klienta. Opracowanie koncepcji zajęło wiele lat, a otwarcie restauracji jest planowane jeszcze na rok 2020. 

Źródło: 3dprint.com

Patrycja Dubert
Inżynier biomedyczny zainteresowany niekonwencjonalnym i innowacyjnym podejściem do medycyny oraz jej połączeniem z nowoczesną technologią.

    Brak możliwości dodawania komenarzy

    Może cię również zainteresować

    Więcej w Projekty 3D