Izraelska firma Redefine Meat jest odpowiedzialna za Alt-Steak, czyli drukowany w 3D, wegański zamiennik dla mięsa. Wraz z izraelskim dystrybutorem mięsa Best Meister firma przeprowadziła największą na świecie degustację alternatyw dla mięsnych potraw. Wydarzenie miało charakter ślepej degustacji, w celu weryfikacji, czy smak i konsystencja Alt-Meat autorstwa Redefine Meat rzeczywiście nie odbiega od tradycyjnego odpowiednika. 

Akcja degustacyjna, skierowana do osób jedzących mięso, osiągnęła spory sukces. Foodtruck, o oryginalnej i chwytliwej nazwie “There’s a new meat in town”, przyciągnął ponad 600 odwiedzających. W pięć godzin sprzedano prawie tysiąc dań mięsnych Alt-Meat, w tym Alt-Steaki. Sukces kampanii zaowocował strategiczny partnerstwem z Best Meister, który będzie dystrybutorem produktów Alt-Meat. Alternatywne mięso Redefine Meat ma trafić do izraelskich restauracji i wybranych rzeźników już w pierwszej połowie 2021 roku.  

Ślepy test był dużą próbą dla alternatywnego mięsa Alt-Meat. W foodtrucku można było nabyć śródziemnomorskie potrawy mięsne, gotowane na zamówienie. W rzeczywistości tradycyjne dania zawierały alternatywne mięso dostarczane przez Redefine Meat. Potrawy były podawane z niewielką ilością przypraw i dodatków, lub całkowicie bez nich, aby skupić wszystkie zmysły na wyglądzie, smaku i konsystencji Alt-Meat. Zgodnie z założeniami projektu, foodtruck ulokowany na przedmieściu Tel-Awiwu, miał przyciągnąć 200 degustatorów w ciągu dwóch dni. Tymczasem, ponad 600 klientów nabyło prawie 1000 porcji mięsa w niecałe pięć godzin. Co ciekawe, entuzjaści potraw mięsnych chcieli zasmakować alternatywnego mięsa, ze względu na jego smak i podobieństwo do mięsa, a nie dlatego, że jest bardziej przyjazne dla środowiska i zwierząt. 

Po degustacji ujawniono, że wszystkie dania mięsne były pochodzenia roślinnego. Jak twierdzą degustatorzy, produkty Alt-Meat są porównywalne z mięsem zwierzęcym. Mają porównywalną konsystencję i smak, co wykazał ponad 90% wskaźnik akceptacji. Cały dochód z wydarzenia został przekazany na wsparcie lokalnych restauracji, które poważnie ucierpiały w wyniku pandemii COVID-19.

Komercjalizacja AltMeat

Duży sukces foodtrucka jest dowodem, że produkty Redefine Meat mogą z powodzeniem zastąpić mięso. Był wielkim krokiem, w stronę strategicznego partnerstwa z Best Meister, znanym z wysokiej jakości produktów mięsnych. Doświadczenie izraelskiego dystrybutora mięsa zapewni Alt-Meat wejście na rynek izraelski i pozwoli dotrzeć do klientów z sektora kulinarnego. Z kolei Best Meister wierzy, że możliwość tworzenia szerokiej gamy produktów mięsnych z jednego źródła jest słusznym krokiem w stronę nowoczesnej produkcji wyrobów mięsnych. Alternatywne mięso Alt-Meat pojawi się w restauracjach i ekskluzywnych sklepach mięsnych w pierwszym półroczu 2021 roku. 

Współpraca z Best Meister jest doskonałym zwieńczeniem 3-letniej pracy Redefine Meat nad alternatywnymi produktami mięsnymi. W lipcu 2019 roku firma zaprezentowała Alt-Steak, produkowany addytywnie ze składników roślinnych. Sukces ślepej degustacji i nawiązanie kolaboracji ze znanym dystrybutorem wyrobów mięsnych jest krokiem w stronę komercjalizacji produktów Redefine Meat. 

Więcej informacji na temat wydarzenia i Redefine Meat można znaleźć na stronie www.redefinemeat.com.

Patrycja Dubert
Inżynier biomedyczny zainteresowany niekonwencjonalnym i innowacyjnym podejściem do medycyny oraz jej połączeniem z nowoczesną technologią.

    Comments are closed.

    You may also like

    More in Druk 3D