3D Systems dodało do swojego portfolio materiałów dwa nowe stopy metali, które są specjalnie zaprojektowane do wytwarzania części o wysokiej wytrzymałości i odporności na korozję. Pierwszy z nich o nazwie „Certified Scalmalloy” to zmodyfikowany proszek aluminium, który ma wypełnić lukę pomiędzy tradycyjnymi stopami metali jak AlSi10Mg i Ti Gr23, charakteryzując się doskonałym stosunkiem wytrzymałości do masy. Drugi materiał – „Certified M789”, jest stopem metalu o wysokim poziomie twardości i szerokim stopniu przetwarzania, ale pozbawionym w swoim składzie kobaltu.

Materiały zostały zaprojektowane wspólnie z APWORKS i BÖHLER Edelstahl, i certyfikowane specjalnie do użytku z maszynami 3D Systems. Nowe proszki znajdą zastosowania w motoryzacji, lotnictwie, produkcji form wtryskowych oraz sektorze energetycznym.

Scalmalloy jest dedykowany do druku 3D części charakteryzujących się dużą wagą i nośnością. Jego wytrzymałość na rozciąganie wynosi 520 MPa, a granica plastyczności to 480 MPa. Podczas testów wewnętrznych materiał okazał się znacznie mocniejszy niż AlSi10Mg, a także wyjątkowo sprawny w produkcji części o wysokiej wytrzymałości i odporności na korozję.

Certified M789 – występujący również pod nazwą BÖHLER M789 AMPO, jest zoptymalizowany do tworzenia form odlewniczych i wtryskowych oraz oprzyrządowania o ultrawysokiej wytrzymałości. Metal nie tylko nie zawiera szkodliwego dla środowiska kobaltu, ale można go dodatkowo wzmocnić, co pozwala osiągnąć twardość Rockwella wynoszącą 52 HRC.

Dzięki tym właściwościom materiał może być zatem używany do tworzenia wkładek do form z chłodzeniem konformalnym, a jego trwałość nadaje mu potencjalne zastosowanie w wiertłach i narzędziach skrawających w sektorze energetycznym. Certified M789 jest również dedykowany do użytkowania w branży motoryzacyjnej, szczególnie do drukowania w 3D form do opon oraz części układu napędowego lub osi.

Źródło: www.3dsystems.com

Informacje Prasowe
Centrum Druku 3D - największy portal poświęcony technologiom przyrostowym w Polsce. Funkcjonujemy od stycznia 2013 r.

Comments are closed.

You may also like