GOOD Meat – firma zajmująca się produkcją mięsa uprawnego należąca do Eat Just, Inc., podpisała wieloletnią umowę z ABEC Inc. na zaprojektowanie, wykonanie, instalację i uruchomienie największego bioreaktora do hodowli komórek ptaków i ssaków. GOOD Meat łączy naukę i biotechnologię w tworzeniu zdrowszej, bardziej zrównoważonej żywności, w tym uprawnych produktów mięsnych do druku 3D. ABEC to jedna z najbardziej innowacyjnych firm w branży biotechnologicznej, z długą historią tworzenia aplikacji bioprocesowych.

Dziesięć 250.000-litrowych bioreaktorów będzie kluczową instalacją dla zakładu mięsnego GOOD Meat, który będzie zlokalizowany w Stanach Zjednoczonych. Po pełnym uruchomieniu kompleks będzie mógł wyprodukować do 30 milionów funtów mięsa bez konieczności uboju ani jednego zwierzęcia.

Proces produkcyjny zaczyna się od pozyskania komórek ze specjalnie wyselekcjonowanych kur i krów. Komórki są następnie bezboleśnie pobierane z jaja lub żywego zwierzęcia. Są dokładnie badane i selekcjonowane, aby pozyskać te, które mają szansę wyprodukować najzdrowsze, najsmaczniejsze i najbardziej zrównoważone mięso. GOOD Meat pozyskuje tłuszcz, mięśnie i inne komórki tkankowe, które można hodować i wykorzystywać w produkcie końcowym.

W tym momencie komórki są „unieśmiertelnione”, co oznacza, że ​​mogą dalej dzielić się i produkować mięso w nieskończoność. Proces przebiega w bioreaktorze lub „kultywatorze” — instalacji podobnej do zbiornika do fermentacji piwa. Kultywator zapewnia energię i ciepło potrzebne do wzrostu komórek. Wewnątrz bioreaktora komórki są zanurzone w „pożywce wzrostowej”, składnikach odżywczych podobnych do tego, co zwierzę żywiłoby się samo – aminokwasów, tłuszczów i witamin. Nie ma odosobnienia, antybiotyków, hormonów wzrostu ani GMO.

Druk 3D jest jednym z najistotniejszych etapów produkcji. GOOD Meat zbiera zebrane komórki i tworzy produkt końcowy z mięsa, który można wydrukować w 3D, wykorzystując zarówno formowanie, jak i cyfrową produkcję addytywną. Produkt podlega rygorystycznej kontroli bezpieczeństwa i norm. Komórki są hodowane na naturalnym rusztowaniu (które można również wydrukować w 3D, aby uzyskać bardziej złożone geometrie), więc dzieląc się, tworzą pożądany kształt i teksturę. GOOD Meat wykorzystuje druk 3D do budowania z hodowanych komórek mięsnych bardziej znanych kształtów mięsa.

Zakład będzie początkowo produkował mięso drobiowe i wołowinę, a przy planowanych zdolnościach produkcyjnych będzie mógł dystrybuować produkty do milionów klientów w całych Stanach Zjednoczonych. GOOD Meat planuje sfinalizować wybór lokalizacji w ciągu najbliższych trzech miesięcy i równocześnie kontynuować współpracę z Agencją ds. Żywności i Leków oraz Departamentem Rolnictwa USA w zakresie regulacyjnej ścieżki wprowadzenia na rynek.

ABEC projektuje i produkuje również bioreaktory dla siedziby GOOD Meat w Alameda w Kalifornii, która ma zostać uruchomiona w czwartym kwartale 2022 r., oraz dla zakładu w Singapurze, który ma zostać otwarty w pierwszym kwartale 2023 r. Instalacja w Singapurze pomoże zaspokoić rosnące zapotrzebowanie konsumentów na produkty GOOD Meat, które można tam kupić od grudnia 2020 roku. GOOD Meat pozostaje jedynym producentem mięsa uprawnego na świecie, który uzyskał aprobatę prawną.

Źródło: www.abec.com
Zdjęcia: www.brandfolder.com (materiały prasowe / wszystkie prawa zastrzeżone)

Informacje Prasowe
Centrum Druku 3D - największy portal poświęcony technologiom przyrostowym w Polsce. Funkcjonujemy od stycznia 2013 r.

Comments are closed.

You may also like

More in Projekty 3D